Početak putovanja...

Fascinacija poštanskim markama i afričkim kontinentom nije slučajno odabrana niti jednosmjerna cesta koja me vodi več nekoliko godina nepreglednim prostranstvima Crnog kontineta. Nevjerovatna bogata povijest kontinenta na kom je nastao čovjek i pojavile se prve civilizacije, nezamisliva materijalna bogatstva izmješana sa tragičnim sudbinama miliona ljudi, robovi i gospodari, izgubljena i zaboravljena carstva i surovi krvavi ratovi koji i danas razdiru ovaj kontinet čine ovaj put potragom za suštinom postojanja čovječanstva. Čine ga da se uvijek poželite vratiti na neko mjesto gdje ste več bili, jer ste sigurni da ćete ponovno otkiti nešto novo i fasvcinantno. Zbog čega ćete ga vljeti ili mrziti još više, ali svakako nećete biti ravnodušni...

Tokom posljednjeg stoljeća i pol postojanja poštanskih usluga na afričkom kontinentu postojalo je ili još uvijek postoji preko 400 različitih poštanskih entiteta - kolonija, republika, carstva, teritorija, poštanskih ureda, privatnih pošta - koji su na šarenim sličicama obilježili ne samo kompleksnost društveno-socijalno-ekonomsko-političkih odnosa tog perioda i ovog kontinta, nego i cjelokupne ljudske rase na planeti. Bogatstvo različtosti tema i izdavačkih politika pojedinih nacionalnih izdavača ili kolonijalnih vladara učinile su Afriku ujedno i najzahvalnijom i najnezahvalnijom temom za skupljanje - ogromna večina afričkih maraka u izuzetno jeftine iz, po meni, dva razloga - prvi je što je večina afričkog stanovništva siromašna i ne mogu sebi priuštiti skupljanje svojih nacionalnih kolekcija, tako da na tržištu postoji znatno manja potražnja, a drugi je što je skoro 90% modernih afričkih nacionalnih izdavača u jednom periodu, kraćem ili dužem, odlučilo da poštanske marke koristi kao izvor budžetskih prihoda, te su u vlastitom aranžmanu ili u obliku koncesije stranim izdavačima štampali ogromne količine tematskih maraka najmjenih kolekcionarima širom svijeta. To im se uglavnom obilo o glavu, ali je činjenica da sa afričkog kontinenta dolazi skoro 1/3 svih poštanskih maraka na svijetu ili negdje između 170 i 200.000 različitih maraka. Ovo je upravo i razlog zašto je skupljanje afričkih maraka toliko nezahvalno - kako skupiti toliku količinu maraka od koji se skoro polovina nikad nije ni našla u redovnoj poštanskoj upotrebi na nacionalnom teritoriju?!

Imajući sve ovo u vidu željema mi je skupiti barem po jenu poštansku marku iz svakog afričkog poštanskog entiteta bazirajući se na 6 Michelovih kataloga afričkog kontinenta i dijelovima kataloga uglavnom evropskog kontineta u kojima su obrađene pošte u inozemstvu i okupaciona izdanja pojedinih velikih europskih kolonijalnih sila (Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Španjolske, Portugala i Italije) koje su uz Belgiju i Nizozemsku vladale skoro cijelim kontinetom (s izuzetkom Liberije i dijelom Etiopije) do polovine prošlog stoljeća. Svaki entitet imam namjeru razložiti uz tri dodatna kriterija - oblik uređenja, valuta i zastava koja se upotrebljavala na toj teritoriji, tako da očekujem da će biti nekih 800 do 1000 unosa. Svaki etitet nosi iza sebe priču - povijest, kulturu, politiku, zanimljivosti - koje ću također obraditi, zajedno sa mapama i slikama svakog poštanskog entiteta, kao i, ukoliko je to moguće, markama iz vlastite kolekcije (potpuno sam svjestan da marke iz nekoliko entiteta neću moći iz financijskih razloga skupiti, tako daću koristiti dostupne fotografije sa interneta). 

U svakom slučaju očekuje me zanimljivo i dugačko putovanje...



Comments

Popular Posts